Kotleciki z ryżem i twarogiem
19:44, 20 marca 2015 0 komentarzy
Kotleciki z ryżem i twarogiem
Wartość energetyczna / 100g: 128.00 kcal
Białko / 100g
10.00g
Tłuszcze / 100g
3.00g
Węglowodany / 100g
14.00g

Składniki na kotleciki:

  • 50 g ryżu paraboiled
  • 100 g twarogu chudego
  • 2 jajka ( ok. 120g)
  • kilka gałązek szczypiorku do smaku
  • przyprawy: sól, pieprz,

 

Składniki na sos:

  • 30 g chrzanu tartego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • świeży koper wedle uznania

 

Jak wykonać?

Ryż ugotować i wystudzić. Gdy przestygnie wymieszać dokładnie z twarogiem i jednym całym jajkiem. Dodać posiekany szczypiorek i przyprawy. Drugie jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Z przygotowanej masy formować małe kotleciki i obtoczyć każdy z nich w roztrzepanym jajku. Smażyć z obu stron na wolnym ogniu na tłuszczu. Delikatnie przewracać bo na początku smażenia są bardzo delikatne. Aby przygotować sos należy wymieszać jogurt z chrzanem i posiekanym koperkiem. Doprawić solą. 

wstecz
Aby móc dodawać komentarze należy być zalogowanym użytkownikiem. Logowanie
0 komentarzy