
Wartość energetyczna / 100g: 168.00 kcal
Białko / 100g
8.00g
Tłuszcze / 100g
5.00g
Węglowodany / 100g
21.00g
A dziś prezentujemy wam - Kopiec kreta. Jesteśmy przekonani, że znakomicie sprawdzi się w czasie świąt i nie tylko
Składniki:
- 140 g mąki orkiszowej
- 2 jabłka (250 g)
- 3 całe jajka
- 10 g orzechów
- 20 g rodzynek
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Dip czekoladowy Walden Farms
Jak wykonać?
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z suchymi składnikami i bakaliami. Wbić jajka, następnie wymieszać z jabłkami na jednolitą konsystencję. Ciasto wyłożyć na okrągłą foremkę o średnicy 25 cm. Piec w piekarniku 30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić na około 30 min w piekarniku aby ciasto „doszło”. Całość posmarować dipem czekoladowym Walden Farms i posypać posiekanymi orzechami nerkowca.
Smacznego