Orkiszowe racuszki z jabłkami
20:52, 17 czerwca 2015 0 komentarzy
Orkiszowe racuszki z jabłkami
Wartość energetyczna / 100g: 101.00 kcal
Białko / 100g
4.00g
Tłuszcze / 100g
0.00g
Węglowodany / 100g
20.00g

Składniki:

  • 120 g mąki orkiszowej 
  • 250 ml mleka
  • drożdże suche 7 g
  • 4 łyżeczki ksylitolu lub innego zamiennika do posłodzenia
  • 2 duże jabłka (350g)
  • 10 g rodzynek

 

Jak wykonać?
Połowę mleka podgrzać, wymieszać z 2 łyżeczkami ksylitolu. Dodać drożdże oraz połowę mąki. Dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na około 25 minut. W międzyczasie obrać jabłka, pokroić je w drobną kostkę. Podlać lekko wodą i podsmażyć razem z dwoma łyżeczkami ksylitolu na złoty kolor. W razie potrzeby dosłodzić. Gdy ciasto wyrośnie dodać pozostałe lekko podgrzane mleko i pozostałą część mąki. Na patelnię lub do foremek nakładać niewielkie porcje ciasta, na nie wyłożyć łyżeczkę podsmażonych jabłek. Smażyć z obu stron na oleju ryżowym lub swoim ulubionym na złoty kolor. Posypać rodzynkami. 

wstecz
Aby móc dodawać komentarze należy być zalogowanym użytkownikiem. Logowanie
0 komentarzy