Truskawkowy sernik na zimno
10:28, 02 czerwca 2015 0 komentarzy
Truskawkowy sernik na zimno
Wartość energetyczna / 100g: 84.00 kcal
Białko / 100g
13.00g
Tłuszcze / 100g
1.00g
Węglowodany / 100g
6.00g

Składniki:

  • 250 g twarogu chudego
  • 110 g jogurtu greckiego
  • 200 g truskawek
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 3 sztuki pieczywa chrupkiego graham (ok 21g)
  • 3 torebki herbaty truskawkowej

 

Jak wykonać?

Ser zmiksować z ksylitolem i jogurtem. Dodać zblendowane 100 g truskawek. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Wymieszać z masą twarogową. Na spód dowolnego naczynia/pojemnika/foremki wyłożyć pieczywo chrupkie. Na nie wylać masę serową. Włożyć do lodówki. W międzyczasie zaparzyć truskawkową herbatę (można posłodzić wedle uznania). Rozpuścić w niej żelatynę. Gdy masa serowa stężeje wyłożyć na nią pozostałe 100 g pokrojonych w ćwiartki truskawek. Zalać lekko galaretką z herbaty. Włożyć z powrotem do lodówki na około 20 minut aby całość dobrze stężała.  

wstecz
Aby móc dodawać komentarze należy być zalogowanym użytkownikiem. Logowanie
0 komentarzy