Czy aspartam nam szkodzi?
15:19, 04 października 2014 1 komentarz

Ten organiczny związek chemiczny jest stosowany jako środkiem słodzący. Na produktach spożywczych oznaczany jako konserwant E951. Został on wynaleziony w roku 1965 przez Jamesa M. Schlattera. Czy chemiczny ester metylowy dipeptydu zwany, inaczej aspartam może być dla nas ludzi szkodliwy? W jakich produktach go znajdziemy?

 

Ten organiczny związek chemiczny jest stosowany jako środkiem słodzący. Na produktach spożywczych oznaczany jako konserwant E951. Został on wynaleziony w roku 1965 przez Jamesa M. Schlattera. Czy chemiczny ester metylowy dipeptydu zwany, inaczej aspartam może być dla nas ludzi szkodliwy? W jakich produktach go znajdziemy?

 

Naukowcy, którzy przeprowadzali badania na szczurach, podając, im wyżej wymienioną substancję. Stwierdzili, że przyczyniła się ona do rozwoju chorób rakotwórczych takich jak rak mózgu lub układu limfatycznego. Lecz Europejski urząd do spraw bezpieczeństwa żywności ogłosił, iż badania nie były dobrze przeprowadzone z powodu braku dokładnych danych o zwierzętach. Natomiast w roku 2013 EFSA wykonało ponad 600 badań, w konkluzji potwierdziło, tylko że aspartam jest bezpieczny oraz nie wywołuje cząstek rakotwórczych. Dostępne badania planują opublikować w maju tego roku.

 

W skład produktów w jakie wchodzi aspartam są to słodziki, napoje niskokaloryczne, gumy do żucia oraz znajdziemy go w wędlinach czy rybach. Również farmaceuci stosują ten środek do produkcji leków np leki dla diabetyków, ponieważ nie wytwarza insuliny po spożyciu, następnie znajdziemy go w tabletkach musujących.

 

Tak, więc, jeśli wierząc postępom techniki oraz naukowcom aspartam jest nieszkodliwym dla naszego zdrowia oraz pomaga osobom, które są chore na cukrzyce, gdyż zastępuję, im cukier, który w przeciwieństwie do aspartamu wytwarza insulinę.

wstecz
Aby móc dodawać komentarze należy być zalogowanym użytkownikiem. Logowanie
1 komentarz
Nowicjusz
jacekp
15:40, 28 października 2014
Na diecie często niezastąpiony.
Aczkolwiek można używać innych rzeczy, takich jak ksylitol.